Składniki:

  • makaron cannelloni (400 gramów)
  • wołowina chuda (400 gramów)
  • boczek (100 gramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • marchewka (1 sztuk)
  • seler naciowy, łodyga (1 sztuk)
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżek stołowych)
  • masło (50 gramów)
  • śmietanka (100 mililitrów)
  • grzyby suszone (2 sztuk)
  • goździk (1 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • schab wieprzowy (100 gramów)
  • wołowina chuda (100 gramów)
  • szynka (100 gramów)
  • masło (50 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • przecier pomidorowy (2 łyżek stołowych)
  • woda (250 mililitrów)
  • śmietanka (125 mililitrów)
  • seler naciowy, łodyga (1 sztuk)
  • marchewka (1 sztuk)
  • parmezan tarty (300 gramów)
  • gałka muszkatołowa (1 szczypta)

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. 2 cebule, marchewkę i łodygę selera oczyścić i posiekać, a goździk utłuc. Namoczone grzyby odcisnąć i posiekać. Boczek (100g)i mięso wołowe(400g) zemleć i wymieszać z masłem(50g). Dodać jarzyny i goździk. Smażyć na średnim ogniu do zrumienia. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i grzyby, doprawić solą oraz pieprzem, zalać śmietanką(100ml) i dusić na małym ogniu 30 minut, mieszając.
Ugotowany makaron napełnić farszem i ułożyć w posmarowanej masłem formie.
Ragout po bolońsku: zemleć schab, wołowinę(100g) i szynkę. Oczyszczoną marchew(1), cebulę(1)i seler(1) posiekać i smażyć na maśle do zeszklenia. Dodać zmielone mięso i szynkę, odparować. Rozpuścić w wodzie przecier(2 łyżki) i dodać do sosu. Posolić, wsypać utartą gałkę i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Sosem zalać makaron. Posypać startym parmezanem i zapiekać 15 minut w 200 stopniach. Podawać gorące.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

4 osób

Zupa czosnkowa z szafranem

Omlet tajski