Składniki:
- makaron cannelloni (400 gramów)
- wołowina chuda (400 gramów)
- boczek (100 gramów)
- cebula (2 sztuk)
- marchewka (1 sztuk)
- seler naciowy, łodyga (1 sztuk)
- koncentrat pomidorowy (1 łyżek stołowych)
- masło (50 gramów)
- śmietanka (100 mililitrów)
- grzyby suszone (2 sztuk)
- goździk (1 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- schab wieprzowy (100 gramów)
- wołowina chuda (100 gramów)
- szynka (100 gramów)
- masło (50 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- przecier pomidorowy (2 łyżek stołowych)
- woda (250 mililitrów)
- śmietanka (125 mililitrów)
- seler naciowy, łodyga (1 sztuk)
- marchewka (1 sztuk)
- parmezan tarty (300 gramów)
- gałka muszkatołowa (1 szczypta)
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. 2 cebule, marchewkę i łodygę selera oczyścić i posiekać, a goździk utłuc. Namoczone grzyby odcisnąć i posiekać. Boczek (100g)i mięso wołowe(400g) zemleć i wymieszać z masłem(50g). Dodać jarzyny i goździk. Smażyć na średnim ogniu do zrumienia. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i grzyby, doprawić solą oraz pieprzem, zalać śmietanką(100ml) i dusić na małym ogniu 30 minut, mieszając.
Ugotowany makaron napełnić farszem i ułożyć w posmarowanej masłem formie.
Ragout po bolońsku: zemleć schab, wołowinę(100g) i szynkę. Oczyszczoną marchew(1), cebulę(1)i seler(1) posiekać i smażyć na maśle do zeszklenia. Dodać zmielone mięso i szynkę, odparować. Rozpuścić w wodzie przecier(2 łyżki) i dodać do sosu. Posolić, wsypać utartą gałkę i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Sosem zalać makaron. Posypać startym parmezanem i zapiekać 15 minut w 200 stopniach. Podawać gorące.
Ugotowany makaron napełnić farszem i ułożyć w posmarowanej masłem formie.
Ragout po bolońsku: zemleć schab, wołowinę(100g) i szynkę. Oczyszczoną marchew(1), cebulę(1)i seler(1) posiekać i smażyć na maśle do zeszklenia. Dodać zmielone mięso i szynkę, odparować. Rozpuścić w wodzie przecier(2 łyżki) i dodać do sosu. Posolić, wsypać utartą gałkę i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Sosem zalać makaron. Posypać startym parmezanem i zapiekać 15 minut w 200 stopniach. Podawać gorące.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
4 osób