Składniki:

  • placki naleśnikowe (10 sztuk)
  • grzyby leśne (250 gramów)
  • śmietana (0,5 szklanek)
  • żółtka (3 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • natka pietruszki (1 łyżek stołowych)
  • olej (4 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone grzyby drobno posiekać. Smażyć na suchej patelni, mieszając, az sok odparuje. Wlać połowę oleju, dodać posiekaną cebulę i smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać śmietanę i doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Dusić na małym ogniu, aż grzyby będą całkiem miękkie, a sos zgęstnieje. Dodać żółtko oraz posiekaną natkę, mieszając doprawić.
Naleśniki posmarować farszem i skropić olejem. Zapiec w piekarniku lub obsmażyć na patelni i podawać.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Gruszki w sosie czekoladowym

Ciasteczka z orzechami