Składniki:
- mąka (200 gramów)
- cukier (200 gramów)
- masło (60 gramów)
- kakao (25 gramów)
- mleko (5 łyżek stołowych)
- jajka (1 sztuk)
- proszek do pieczenia (0,5 łyżek deserowych)
- serek śmietankowy (100 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- wiórki kokosowe (100 gramów)
- orzechy laskowe (50 gramów)
Przygotowanie:
Z przesianej maki, kakao, jajka, 150g cukru, mleka oraz proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 120 minut do lodówki.
Wymieszać serek, 50g cukru, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy.
Ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii na prostokąt 20×20 cm. Na cieście rozsmarować masę kokosową. Całość zrolować z dłuższej strony. Roladę zawinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Pokroić roladę na plasterki grubości 0,5cm i ułożyć na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzić.
Wymieszać serek, 50g cukru, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy.
Ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii na prostokąt 20×20 cm. Na cieście rozsmarować masę kokosową. Całość zrolować z dłuższej strony. Roladę zawinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Pokroić roladę na plasterki grubości 0,5cm i ułożyć na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzić.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
35 osób