w , ,

Ciasteczka z orzechami

Składniki:

  • mąka (200 gramów)
  • cukier (200 gramów)
  • masło (60 gramów)
  • kakao (25 gramów)
  • mleko (5 łyżek stołowych)
  • jajka (1 sztuk)
  • proszek do pieczenia (0,5 łyżek deserowych)
  • serek śmietankowy (100 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • wiórki kokosowe (100 gramów)
  • orzechy laskowe (50 gramów)

Przygotowanie:

Z przesianej maki, kakao, jajka, 150g cukru, mleka oraz proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 120 minut do lodówki.
Wymieszać serek, 50g cukru, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy.
Ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii na prostokąt 20×20 cm. Na cieście rozsmarować masę kokosową. Całość zrolować z dłuższej strony. Roladę zawinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Pokroić roladę na plasterki grubości 0,5cm i ułożyć na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzić.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

35 osób

Naleśniki z grzybami

Karbinadle