Składniki:
- szczupak (2 kilogramów)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- liść laurowy (według uznania)
- pietruszka zielona łodyga (2 sztuk)
- wino białe wytrawne (1 szklanek)
- oliwa (według uznania)
- bułka czerstwa (1 sztuk)
- bułka tarta (2 łyżek stołowych)
- masło (1 łyżek stołowych)
- żółtko (1 sztuk)
- pietruszka natka posiekana (1 łyżek stołowych)
- mleko (4 łyżek stołowych)
- imbir (według uznania)
- cytryna (1-9 plastry)
- zielenina (według uznania)
Przygotowanie:
Rybe po oporządzeniu i osuszeniu nacieramy przyprawami wewnątrz i na zewnątrz.
Do brzuch ryby wkładamy zielone łodygi pietruszki i liście laurowe. Rybę tak przygotowaną owijamy w ściereczke i odkładamy w chłodne miejsce.
Farsz:bułkę lub bułkę tartą zalewamy mlekiem a gdy napecznieje rozcieramy na jednolitą masę i dodajemy masło nadal rozcierając. Następnie dodajemy żółtko oraz przyprawy, a na koniec natke pietruszki i jeszcze raz mieszamy.
Schłodzoną rybę czyścimy z pietruszki i liści i nadziewamy jej wnętrze wcześniej przygotowanym juz farszem, nastepnie zaszywamy rybę lub dokładnie ją spinamy by nadzienie nie wypłynęło.
Tak przygotowanego szczupaka nacieramy oliwą i wkładamy do formy zalanej wcześniej winem i wkładamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni na okolo 40 minut.
Po upieczeniu rybe wykladamy na półmiski, dekorujemy cytryną i zalewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Do brzuch ryby wkładamy zielone łodygi pietruszki i liście laurowe. Rybę tak przygotowaną owijamy w ściereczke i odkładamy w chłodne miejsce.
Farsz:bułkę lub bułkę tartą zalewamy mlekiem a gdy napecznieje rozcieramy na jednolitą masę i dodajemy masło nadal rozcierając. Następnie dodajemy żółtko oraz przyprawy, a na koniec natke pietruszki i jeszcze raz mieszamy.
Schłodzoną rybę czyścimy z pietruszki i liści i nadziewamy jej wnętrze wcześniej przygotowanym juz farszem, nastepnie zaszywamy rybę lub dokładnie ją spinamy by nadzienie nie wypłynęło.
Tak przygotowanego szczupaka nacieramy oliwą i wkładamy do formy zalanej wcześniej winem i wkładamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni na okolo 40 minut.
Po upieczeniu rybe wykladamy na półmiski, dekorujemy cytryną i zalewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Czas przygotowania:
75 minut
Porcja dla:
6 osób