w ,

Szczupak faszerowany.

Składniki:

  • szczupak (2 kilogramów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • liść laurowy (według uznania)
  • pietruszka zielona łodyga (2 sztuk)
  • wino białe wytrawne (1 szklanek)
  • oliwa (według uznania)
  • bułka czerstwa (1 sztuk)
  • bułka tarta (2 łyżek stołowych)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • żółtko (1 sztuk)
  • pietruszka natka posiekana (1 łyżek stołowych)
  • mleko (4 łyżek stołowych)
  • imbir (według uznania)
  • cytryna (1-9 plastry)
  • zielenina (według uznania)

Przygotowanie:

Rybe po oporządzeniu i osuszeniu nacieramy przyprawami wewnątrz i na zewnątrz.
Do brzuch ryby wkładamy zielone łodygi pietruszki i liście laurowe. Rybę tak przygotowaną owijamy w ściereczke i odkładamy w chłodne miejsce.
Farsz:bułkę lub bułkę tartą zalewamy mlekiem a gdy napecznieje rozcieramy na jednolitą masę i dodajemy masło nadal rozcierając. Następnie dodajemy żółtko oraz przyprawy, a na koniec natke pietruszki i jeszcze raz mieszamy.
Schłodzoną rybę czyścimy z pietruszki i liści i nadziewamy jej wnętrze wcześniej przygotowanym juz farszem, nastepnie zaszywamy rybę lub dokładnie ją spinamy by nadzienie nie wypłynęło.
Tak przygotowanego szczupaka nacieramy oliwą i wkładamy do formy zalanej wcześniej winem i wkładamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni na okolo 40 minut.
Po upieczeniu rybe wykladamy na półmiski, dekorujemy cytryną i zalewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.

Czas przygotowania:

75 minut

Porcja dla:

6 osób

Makaronowy miszmasz

Sałatka z tuńczykiem