Składniki:
- cebula (1 sztuk)
- kapusta włoska (400 gramów)
- piersi kurczaka (500 gramów)
- szczypiorek (1 pęczek)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- papryka żółta (1 sztuk)
- masło (3 łyżek stołowych)
- ser gorgonzola (100 gramów)
- parmezan (50 gramów)
- śmietana (1 szklanek)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną cebulę posiekać, a kapustę poszatkować. Mięso pokroić w paski. Oczyszczony, osaczony szczypiorek posiekać. Oczyszczona paprykę pokroić w drobna kostkę.
Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni, oprószyć sola oraz pieprzem i trzymać w cieple. A na patelni stopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę, wymieszać, przykryć i dusić 15 minut.
Pokruszona gorgonzolę wymieszać z startym parmezanem i śmietaną. Wlać na patelnie, mieszając, podgrzewać, a z ser się roztopi. Dodać paprykę oraz mięso, doprawić do smaku i dusić jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni, oprószyć sola oraz pieprzem i trzymać w cieple. A na patelni stopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę, wymieszać, przykryć i dusić 15 minut.
Pokruszona gorgonzolę wymieszać z startym parmezanem i śmietaną. Wlać na patelnie, mieszając, podgrzewać, a z ser się roztopi. Dodać paprykę oraz mięso, doprawić do smaku i dusić jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
6 osób