w , ,

Kurczak w sosie serowym

Składniki:

  • cebula (1 sztuk)
  • kapusta włoska (400 gramów)
  • piersi kurczaka (500 gramów)
  • szczypiorek (1 pęczek)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • papryka żółta (1 sztuk)
  • masło (3 łyżek stołowych)
  • ser gorgonzola (100 gramów)
  • parmezan (50 gramów)
  • śmietana (1 szklanek)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną cebulę posiekać, a kapustę poszatkować. Mięso pokroić w paski. Oczyszczony, osaczony szczypiorek posiekać. Oczyszczona paprykę pokroić w drobna kostkę.
Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni, oprószyć sola oraz pieprzem i trzymać w cieple. A na patelni stopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę, wymieszać, przykryć i dusić 15 minut.
Pokruszona gorgonzolę wymieszać z startym parmezanem i śmietaną. Wlać na patelnie, mieszając, podgrzewać, a z ser się roztopi. Dodać paprykę oraz mięso, doprawić do smaku i dusić jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

6 osób

Sałatka owocowo-alkoholowa

Minipizza z szynką i pomidorami