Składniki:
- mąka (500 gramów)
- drożdże (30 gramów)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- przecier pomidorowy (0,5 szklanek)
- pomidory (400 gramów)
- szynka (200 gramów)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- dymka (1 sztuk)
- kukurydza konserwowa (5 łyżek stołowych)
- ser żółty (5 łyżek stołowych)
- oliwa (5 łyżek stołowych)
- oregano (według uznania)
- listki bazylii (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
W kilku łyżkach letniej wody rozpuścić drożdże i wymieszać z kilkoma łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do pozostałej przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, odrobinę soli i tyle wody, by wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać oliwę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Umyte pomidory pokroić w plasterki, a oczyszczoną paprykę w paski. Kukurydze osaczyć. Oczyszczoną dymkę posiekać i przelać wrzątkiem na sitku.
Jeszcze raz zagnieść ciasto drożdżowe, rozwałkować na placki o pół cm grubości i przełożyć na natłuszczoną blachę. Posmarować placki przecierem pomidorowym lub zmiksowanymi pomidorami pelati i posypać suszonym oregano, oprószyć sola oraz pieprzem. Na wierzchu rozłożyć plasterki pomidorów i szynki. Posypać paseczkami papryki, kukurydzą, dymką i startym żółtym serem. Skropić oliwą i piec ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem posypać listkami bazylii.
Do pozostałej przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, odrobinę soli i tyle wody, by wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać oliwę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Umyte pomidory pokroić w plasterki, a oczyszczoną paprykę w paski. Kukurydze osaczyć. Oczyszczoną dymkę posiekać i przelać wrzątkiem na sitku.
Jeszcze raz zagnieść ciasto drożdżowe, rozwałkować na placki o pół cm grubości i przełożyć na natłuszczoną blachę. Posmarować placki przecierem pomidorowym lub zmiksowanymi pomidorami pelati i posypać suszonym oregano, oprószyć sola oraz pieprzem. Na wierzchu rozłożyć plasterki pomidorów i szynki. Posypać paseczkami papryki, kukurydzą, dymką i startym żółtym serem. Skropić oliwą i piec ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem posypać listkami bazylii.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
4 osób