w , ,

Minipizza z szynką i pomidorami

Składniki:

  • mąka (500 gramów)
  • drożdże (30 gramów)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • przecier pomidorowy (0,5 szklanek)
  • pomidory (400 gramów)
  • szynka (200 gramów)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • dymka (1 sztuk)
  • kukurydza konserwowa (5 łyżek stołowych)
  • ser żółty (5 łyżek stołowych)
  • oliwa (5 łyżek stołowych)
  • oregano (według uznania)
  • listki bazylii (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

W kilku łyżkach letniej wody rozpuścić drożdże i wymieszać z kilkoma łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do pozostałej przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, odrobinę soli i tyle wody, by wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać oliwę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Umyte pomidory pokroić w plasterki, a oczyszczoną paprykę w paski. Kukurydze osaczyć. Oczyszczoną dymkę posiekać i przelać wrzątkiem na sitku.
Jeszcze raz zagnieść ciasto drożdżowe, rozwałkować na placki o pół cm grubości i przełożyć na natłuszczoną blachę. Posmarować placki przecierem pomidorowym lub zmiksowanymi pomidorami pelati i posypać suszonym oregano, oprószyć sola oraz pieprzem. Na wierzchu rozłożyć plasterki pomidorów i szynki. Posypać paseczkami papryki, kukurydzą, dymką i startym żółtym serem. Skropić oliwą i piec ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem posypać listkami bazylii.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

4 osób

Kurczak w sosie serowym

Kurczę gotowane á la paprykarz