w ,

Kotlety złociste

Składniki:

  • groch żółty w połówkach (250 gramów)
  • jajka (1 sztuk)
  • bułka tarta (5,5 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (0,5 pęczek)
  • czosnek (2 ząbki)
  • curry łagodna (1 łyżek deserowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Opłukany, osączony groch zalać wodą i gotowac na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut). Osączony groch zmiksować. Upłukana, osączoną natkę drobno posiekać i dodać do masy grochowej. Wbić jajko, wsypac tyle bułki, aby można było uformować kotlety. Doprawić do smaku curry, rozdrobnionym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Mokrymi dłońmi uformować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać z surówkami z sezonowych warzyw.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

4 osób

Pyszna pomidorówka z serkiem topionym

Łosoś z truskawkami i rukolą