Składniki:
- groch żółty w połówkach (250 gramów)
- jajka (1 sztuk)
- bułka tarta (5,5 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (0,5 pęczek)
- czosnek (2 ząbki)
- curry łagodna (1 łyżek deserowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- olej (według uznania)
Przygotowanie:
Opłukany, osączony groch zalać wodą i gotowac na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut). Osączony groch zmiksować. Upłukana, osączoną natkę drobno posiekać i dodać do masy grochowej. Wbić jajko, wsypac tyle bułki, aby można było uformować kotlety. Doprawić do smaku curry, rozdrobnionym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Mokrymi dłońmi uformować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać z surówkami z sezonowych warzyw.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
4 osób