w , ,

Łatwe ciasto kakaowe

Składniki:

  • margaryna (1 kostek)
  • mleko (4 łyżek deserowych)
  • kakao (4 łyżek deserowych)
  • cukier (1.5 szklanek)
  • jajko (4 sztuk)
  • mąka (1.5 szklanek)
  • proszek do pieczenia (1 sztuk)
  • skórka z cytryny (1 sztuk)

Przygotowanie:

Czynności:Margarynę, mleko, kakao, cukier włożyć do garnka i zagotować, aby cukier się rozpuścił. Ostudzić i dodać 4 żółtka.Oddzielone białka wlać do miseczki. Odlać z masy 0,5 szklanki do posmarowania tortu. Następnie wymieszać 1,5 szklanki mąki, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny (lub sokiem). Dodać pianę z 4 białek. Wymieszać i wlać do formy. Piec ok. 40 min. Po upieczeniu posmarować tort odłożoną masą. SMACZNEGO!!!

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

12 osób

Sałatka ogórkowa

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek