Składniki:

  • grzyb (500 gramów)
  • masło (40 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • kajzerka (3 sztuk)
  • mleko (0.5 szklanek)
  • jajka (2 sztuk)
  • bulion (według uznania)
  • bułka tarta (70 gramów)
  • olej (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • natka pietruszki (według uznania)

Przygotowanie:

Grzyby drobno pokroić i wraz z podsmażoną uprzednio cebulą udusić na maśle. Gdy większość płynu wyparuje, dodać namoczone w mleku bułki, 1 jajko, sól, pieprz i posiekaną zieloną pietruszkę. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać trochę tartej bułki. Zmoczonymi zimną wodą rękami uformować wałek i posmarować go jajkiem. Do formy z rozgrzanym olejem włożyć klops, polać bulionem i piec aż będzie chrupiący.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Udziec indyka z kapustą czerwoną

Żeberka wieprzowe w warzywach