Składniki:
- grzyb (500 gramów)
- masło (40 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- kajzerka (3 sztuk)
- mleko (0.5 szklanek)
- jajka (2 sztuk)
- bulion (według uznania)
- bułka tarta (70 gramów)
- olej (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- natka pietruszki (według uznania)
Przygotowanie:
Grzyby drobno pokroić i wraz z podsmażoną uprzednio cebulą udusić na maśle. Gdy większość płynu wyparuje, dodać namoczone w mleku bułki, 1 jajko, sól, pieprz i posiekaną zieloną pietruszkę. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać trochę tartej bułki. Zmoczonymi zimną wodą rękami uformować wałek i posmarować go jajkiem. Do formy z rozgrzanym olejem włożyć klops, polać bulionem i piec aż będzie chrupiący.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób