w

Żeberka wieprzowe w warzywach

Składniki:

  • żeberka wieprzowe (40 dekagramów)
  • kapusta włoska (40 dekagramów)
  • marchew (2 sztuk)
  • seler (według uznania)
  • pietruszka (1 sztuk)
  • por (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • tłuszcz (6 dekagramów)
  • mąka (2 łyżek deserowych)
  • liście laurowe (1 sztuk)
  • ziele angielskie (4 sztuk)
  • kminek (0.5 łyżek deserowych)
  • koncentrat pomidorowy (2 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Żeberka pociąć na kawałki, posolić i obrumienić na mocno rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczoną cebulę i też zrumienić. Warzywa oczyścić, poszatkować, włożyć do szybkowaru pod żeberka. Popieprzyć, posypać kminkiem, włożyć ziele angielskie. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z koncentratem pomidorowym i zasmażką zrobioną z mąki i połowy tłuszczu. Zagotować.
Uwaga. Zasmażkę można zrobić od razu w szybkowarze. oprószając mąką żeberka. Wtedy dać całą szklankę wody.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

4 osób

Klops z grzybów

Knedle z jagodami