Składniki:
- żeberka wieprzowe (40 dekagramów)
- kapusta włoska (40 dekagramów)
- marchew (2 sztuk)
- seler (według uznania)
- pietruszka (1 sztuk)
- por (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- tłuszcz (6 dekagramów)
- mąka (2 łyżek deserowych)
- liście laurowe (1 sztuk)
- ziele angielskie (4 sztuk)
- kminek (0.5 łyżek deserowych)
- koncentrat pomidorowy (2 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Żeberka pociąć na kawałki, posolić i obrumienić na mocno rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczoną cebulę i też zrumienić. Warzywa oczyścić, poszatkować, włożyć do szybkowaru pod żeberka. Popieprzyć, posypać kminkiem, włożyć ziele angielskie. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z koncentratem pomidorowym i zasmażką zrobioną z mąki i połowy tłuszczu. Zagotować.
Uwaga. Zasmażkę można zrobić od razu w szybkowarze. oprószając mąką żeberka. Wtedy dać całą szklankę wody.
Uwaga. Zasmażkę można zrobić od razu w szybkowarze. oprószając mąką żeberka. Wtedy dać całą szklankę wody.
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
4 osób