w , , ,

Kebab wieprzowo-wołowy z sosem i surówką

Składniki:

  • kebab wieprzowo-wołowy (720 gramów)
  • oliwa (4 łyżek stołowych)
  • kapusta pekińska (0,5 sztuk)
  • pomidory (3 sztuk)
  • ogórek zielony (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • majonez (8 łyżek stołowych)
  • śmietana (8 łyżek stołowych)
  • czosnek (1 ząbki)
  • oregano (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Lekko polać kebaby oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30 minut lub usmażyć mięso na patelni.
Sos: majonez wymieszać ze śmietaną i rozdrobnionym czosnkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i oregano.
Surówka: kapustę pokroić w kostkę, a umyte pomidory w ćwiartki, ogórka oraz cebule w plastry, doprawić do smaku oraz skropić oliwą.
Podawać z frytkami. Można udekorować gałązką rozmarynu.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Sos szczawiowy

Wuzetka z czarnymi porzeczkami