Składniki:
- kebab wieprzowo-wołowy (720 gramów)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- kapusta pekińska (0,5 sztuk)
- pomidory (3 sztuk)
- ogórek zielony (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- majonez (8 łyżek stołowych)
- śmietana (8 łyżek stołowych)
- czosnek (1 ząbki)
- oregano (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Lekko polać kebaby oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30 minut lub usmażyć mięso na patelni.
Sos: majonez wymieszać ze śmietaną i rozdrobnionym czosnkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i oregano.
Surówka: kapustę pokroić w kostkę, a umyte pomidory w ćwiartki, ogórka oraz cebule w plastry, doprawić do smaku oraz skropić oliwą.
Podawać z frytkami. Można udekorować gałązką rozmarynu.
Sos: majonez wymieszać ze śmietaną i rozdrobnionym czosnkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i oregano.
Surówka: kapustę pokroić w kostkę, a umyte pomidory w ćwiartki, ogórka oraz cebule w plastry, doprawić do smaku oraz skropić oliwą.
Podawać z frytkami. Można udekorować gałązką rozmarynu.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób