w

Sos szczawiowy

Składniki:

  • wywar z warzyw (1 szklanek)
  • szczaw (100 gramów)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • estragon (3 listków)
  • koperek (1 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • śmietana (0,5 szklanek)

Przygotowanie:

Szczaw i estragon przebrać usuwając ogonki liściowe, umyć, dokładnie odsączyć z wody. Masło stopić, dodać szczaw i estragon , posolić , poddusić, pod konie duszenia oprószyć przesiana mąką. Mieszając wlewać powoli wywar z warzyw. Gdy zawrze, odstawić, lekko przestudzić, zmiksować lub przetrzeć przez sito. zaprawić śmietaną i przyprawić do smaku solą i szczyptą cukru.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

2 osób

Chłodniczek na letni dzień

Kebab wieprzowo-wołowy z sosem i surówką