Składniki:
- wywar z warzyw (1 szklanek)
- szczaw (100 gramów)
- masło (1 łyżek stołowych)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- estragon (3 listków)
- koperek (1 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- cukier (według uznania)
- śmietana (0,5 szklanek)
Przygotowanie:
Szczaw i estragon przebrać usuwając ogonki liściowe, umyć, dokładnie odsączyć z wody. Masło stopić, dodać szczaw i estragon , posolić , poddusić, pod konie duszenia oprószyć przesiana mąką. Mieszając wlewać powoli wywar z warzyw. Gdy zawrze, odstawić, lekko przestudzić, zmiksować lub przetrzeć przez sito. zaprawić śmietaną i przyprawić do smaku solą i szczyptą cukru.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
2 osób