w , ,

Kartoflanka przecierana

Składniki:

  • ziemniaki (500 gramów)
  • włoszczyzna (1 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • boczek wędzony (100 gramów)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • bulion warzywny (800 mililitrów)
  • majeranek (5 gałązki)
  • śmietana kremowa (100 mililitrów)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone ziemniaki oraz włoszczyznę pokroić na kawałki, cebulę – posiekać, a boczek pokroić w małą kostkę.
Cebule i 2/3 boczku podsmażyć na rozgrzanym w garnku oleju. Wlać bulion, wrzucić opłukane 2 gałązki majeranku i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut bez przykrycia, a potem wyjąc gałązki majeranku.
Na suchej patelni wysmażyć na chrupko pozostały boczek i odłożyć. Zmiksować zupę i wymieszać ze śmietaną. Jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać skwarkami boczku i listkami majeranku.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

5 osób

Kotlety ryżowe

Barszcz czerwono karminowy