Składniki:
- ziemniaki (500 gramów)
- włoszczyzna (1 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- boczek wędzony (100 gramów)
- olej (1 łyżek stołowych)
- bulion warzywny (800 mililitrów)
- majeranek (5 gałązki)
- śmietana kremowa (100 mililitrów)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone ziemniaki oraz włoszczyznę pokroić na kawałki, cebulę – posiekać, a boczek pokroić w małą kostkę.
Cebule i 2/3 boczku podsmażyć na rozgrzanym w garnku oleju. Wlać bulion, wrzucić opłukane 2 gałązki majeranku i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut bez przykrycia, a potem wyjąc gałązki majeranku.
Na suchej patelni wysmażyć na chrupko pozostały boczek i odłożyć. Zmiksować zupę i wymieszać ze śmietaną. Jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać skwarkami boczku i listkami majeranku.
Cebule i 2/3 boczku podsmażyć na rozgrzanym w garnku oleju. Wlać bulion, wrzucić opłukane 2 gałązki majeranku i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut bez przykrycia, a potem wyjąc gałązki majeranku.
Na suchej patelni wysmażyć na chrupko pozostały boczek i odłożyć. Zmiksować zupę i wymieszać ze śmietaną. Jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać skwarkami boczku i listkami majeranku.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
5 osób