Składniki:
- pieprz (według uznania)
- cukier (według uznania)
- sól (według uznania)
- sok z cytryny (według uznania)
- grzyby suszone (2 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- cebula (3 sztuk)
- jabłka kwaśne (500 gramów)
- buraki (750 gramów)
Przygotowanie:
Buraki umyć dokładnie , najlepiej wyszorować je szczoteczką i opłukać. Zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, a gdy ostygną, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić i pogotować z dodatkiem umytych grzybów lub pieczarek. Gdy cebule zaczną mięknąć, włożyć umyte i pokrojone jabłka i ugotować do miękkości. Wszystko wlać do garnka z utartymi burakami, dopełnić wrzącą wodą i posolić. Zagotować i odstawić na 1 godzinę. Podgrzać, przyprawić do smaku czosnkiem z solą, cukrem i pieprzem, dodać sok z cytryny bądź zakwas z buraków. Przecedzić przez gęste sito.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
6 osób