w ,

Barszcz czerwono karminowy

Składniki:

  • pieprz (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • grzyby suszone (2 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • cebula (3 sztuk)
  • jabłka kwaśne (500 gramów)
  • buraki (750 gramów)

Przygotowanie:

Buraki umyć dokładnie , najlepiej wyszorować je szczoteczką i opłukać. Zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, a gdy ostygną, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić i pogotować z dodatkiem umytych grzybów lub pieczarek. Gdy cebule zaczną mięknąć, włożyć umyte i pokrojone jabłka i ugotować do miękkości. Wszystko wlać do garnka z utartymi burakami, dopełnić wrzącą wodą i posolić. Zagotować i odstawić na 1 godzinę. Podgrzać, przyprawić do smaku czosnkiem z solą, cukrem i pieprzem, dodać sok z cytryny bądź zakwas z buraków. Przecedzić przez gęste sito.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

6 osób

Kartoflanka przecierana

Kapusta kwaszona naturalnie