w , ,

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Składniki:

  • kapusta biała (500 gramów)
  • ziemniaki (4 sztuk)
  • marchewka (2 sztuk)
  • pietruszka (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • pomidory (2 sztuk)
  • kiełbasa wędzona (300 gramów)
  • bulion (2 kostek)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • cukier (według uznania)
  • koperek (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną cebulę zrumienić na rozgrzanym oleju, a kapustę poszatkować. Oczyszczoną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, a oczyszczone ziemniaki pokroić w kostkę. Zagotować 5,5 szklanki wody włożyć warzywa oraz kostki bulionowe i gotować pod przykryciem 25 min. Dodać ziemniaki i kiełbasę, gotować jeszcze 10 min. Na 3 min przed końcem wyjąć z zupy kiełbasę i wrzucić obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Kiełbasę pokroić w plasterki 9i włożyć do garnka. Zupę doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem cytrynowym. Podawać posypane posiekanym koperkiem.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Tajskie curry z cukinią

Sałatka z wędzonym pstrągiem