Składniki:
- kapusta biała (500 gramów)
- ziemniaki (4 sztuk)
- marchewka (2 sztuk)
- pietruszka (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- pomidory (2 sztuk)
- kiełbasa wędzona (300 gramów)
- bulion (2 kostek)
- sok z cytryny (według uznania)
- olej (1 łyżek stołowych)
- cukier (według uznania)
- koperek (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną cebulę zrumienić na rozgrzanym oleju, a kapustę poszatkować. Oczyszczoną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, a oczyszczone ziemniaki pokroić w kostkę. Zagotować 5,5 szklanki wody włożyć warzywa oraz kostki bulionowe i gotować pod przykryciem 25 min. Dodać ziemniaki i kiełbasę, gotować jeszcze 10 min. Na 3 min przed końcem wyjąć z zupy kiełbasę i wrzucić obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Kiełbasę pokroić w plasterki 9i włożyć do garnka. Zupę doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem cytrynowym. Podawać posypane posiekanym koperkiem.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób