w , , ,

Jaskółcze gniazda z wieprzowiny

Składniki:

  • wieprzowina od szynki (700 gramów)
  • boczek plastry (8 sztuk)
  • przecier pomidorowy (1 łyżek stołowych)
  • musztarda (1 łyżek deserowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • smalec (1,5 łyżek stołowych)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • ziele angielskie (4 sztuk)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki posiekana (2 łyżek stołowych)
  • jajka ugotowane (4 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte mięso mocno wygnieść ręką, osuszyć i pokroić na 4 plastry, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy plaster lekko posolić, posmarować musztardą, na każdym położyć po 2 plasterki boczku, posmarować przecierem pomidorowym i rozłożyć drobniutko posiekaną cebulę, a na niej jajko na twardo. Plastry zwinąć, obwiązać nitką, obtoczyć w mące, zrumienić na rozgrzanym smalcu i przełożyć do rondla. Dodać masło, ziele angielskie, liść laurowy, skropić wodą i dusić na niewielkim ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aby się nie przepaliły. Przed podaniem usunąć nitki, a zrazy posypać posiekaną natką. Podawać z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Chlebowe kotleciki

Surówka z sałaty z papryką i ogórkiem