Składniki:
- wieprzowina od szynki (700 gramów)
- boczek plastry (8 sztuk)
- przecier pomidorowy (1 łyżek stołowych)
- musztarda (1 łyżek deserowych)
- cebula (1 sztuk)
- smalec (1,5 łyżek stołowych)
- masło (1 łyżek stołowych)
- liść laurowy (1 sztuk)
- ziele angielskie (4 sztuk)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- natka pietruszki posiekana (2 łyżek stołowych)
- jajka ugotowane (4 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte mięso mocno wygnieść ręką, osuszyć i pokroić na 4 plastry, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy plaster lekko posolić, posmarować musztardą, na każdym położyć po 2 plasterki boczku, posmarować przecierem pomidorowym i rozłożyć drobniutko posiekaną cebulę, a na niej jajko na twardo. Plastry zwinąć, obwiązać nitką, obtoczyć w mące, zrumienić na rozgrzanym smalcu i przełożyć do rondla. Dodać masło, ziele angielskie, liść laurowy, skropić wodą i dusić na niewielkim ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aby się nie przepaliły. Przed podaniem usunąć nitki, a zrazy posypać posiekaną natką. Podawać z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób