w ,

Chlebowe kotleciki

Składniki:

  • chleb biały – czerstwy (0,5 sztuk)
  • mleko (2 szklanek)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (1 – 2 ząbki)
  • przyprawa ziołowa (według uznania)
  • bułka tarta (według uznania)
  • jajka (2 – 3 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Pokrojony w kostkę chleb namoczyć w mleku, odcisnąć i włożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, jajka, wymieszać i przyprawić masę wg własnych upodobań. Uformować z niej nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podawać jako dodatek do mięs z sosem pomidorowym, grzybowym bądź po prostu z keczupem i surówką jako samodzielne danie.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Grande Lupo

Jaskółcze gniazda z wieprzowiny