Składniki:
- chleb biały – czerstwy (0,5 sztuk)
- mleko (2 szklanek)
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (1 – 2 ząbki)
- przyprawa ziołowa (według uznania)
- bułka tarta (według uznania)
- jajka (2 – 3 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- olej (według uznania)
Przygotowanie:
Pokrojony w kostkę chleb namoczyć w mleku, odcisnąć i włożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, jajka, wymieszać i przyprawić masę wg własnych upodobań. Uformować z niej nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podawać jako dodatek do mięs z sosem pomidorowym, grzybowym bądź po prostu z keczupem i surówką jako samodzielne danie.
Podawać jako dodatek do mięs z sosem pomidorowym, grzybowym bądź po prostu z keczupem i surówką jako samodzielne danie.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób