w , ,

Grillowane aromatyczne kotleciki jagnięce

Składniki:

  • schab jagnięcy z kością (1 kilogramów)
  • jałowic mielony (1 łyżek deserowych)
  • majeranek (1 łyżek deserowych)
  • cebula (2 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • olej (według uznania)
  • wino czerwone wytrawne (1 szklanek)
  • skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
  • sok z cytryny (1 sztuk)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • goździki (2 sztuk)
  • imbir (1 szczypta)
  • cukier (1 szczypta)
  • ziarenka jałowca (według uznania)
  • ziele angielskie (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Marynata: do wina dodać sok i skórkę z cytryny, listek laurowy, goździki, szczyptę imbiru oraz cukru i po kilka ziarenek jałowca, ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego, i zagotować.
Umyty, osuszony schab pokroić na kotlety tak, aby przy każdym została kostka. Mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć jałowcem oraz majerankiem i włożyć do kamiennego garnka. Obłożyć plasterkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą, przykryć, obciążyć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Wyjęte z marynaty mięso osuszyć, natrzeć solą i posmarować olejem. Piec na grillu z obu stron do zrumienienia. Można tez upiec w folii aluminiowej, wysmarowanej olejem.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

6 osób

Ciasto z żurawiną

Zapiekane kanapki z warzywami