Składniki:
- schab jagnięcy z kością (1 kilogramów)
- jałowic mielony (1 łyżek deserowych)
- majeranek (1 łyżek deserowych)
- cebula (2 sztuk)
- sól (według uznania)
- olej (według uznania)
- wino czerwone wytrawne (1 szklanek)
- skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
- sok z cytryny (1 sztuk)
- liść laurowy (1 sztuk)
- goździki (2 sztuk)
- imbir (1 szczypta)
- cukier (1 szczypta)
- ziarenka jałowca (według uznania)
- ziele angielskie (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Marynata: do wina dodać sok i skórkę z cytryny, listek laurowy, goździki, szczyptę imbiru oraz cukru i po kilka ziarenek jałowca, ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego, i zagotować.
Umyty, osuszony schab pokroić na kotlety tak, aby przy każdym została kostka. Mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć jałowcem oraz majerankiem i włożyć do kamiennego garnka. Obłożyć plasterkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą, przykryć, obciążyć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Wyjęte z marynaty mięso osuszyć, natrzeć solą i posmarować olejem. Piec na grillu z obu stron do zrumienienia. Można tez upiec w folii aluminiowej, wysmarowanej olejem.
Umyty, osuszony schab pokroić na kotlety tak, aby przy każdym została kostka. Mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć jałowcem oraz majerankiem i włożyć do kamiennego garnka. Obłożyć plasterkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą, przykryć, obciążyć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Wyjęte z marynaty mięso osuszyć, natrzeć solą i posmarować olejem. Piec na grillu z obu stron do zrumienienia. Można tez upiec w folii aluminiowej, wysmarowanej olejem.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
6 osób