Składniki:

  • makaron rurki (400 gramów)
  • mięso wołowe mielone (300 gramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • pomidory konserwowe (1 puszka)
  • wino czerwone wytrawne (150 mililitrów)
  • papryka zielona (100 gramów)
  • oliwki marynowane (4 łyżek stołowych)
  • czosnek (2 ząbki)
  • listki bazylii (4 łyżek stołowych)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • tymianek (według uznania)
  • papryka mielona (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Ugotować makaron w/g przepisu na opakowaniu i osączyć. Oczyszczoną, posiekana cebulę zeszklić na oliwie. Dodać mięso i smażyć razem, aż będzie brązowe. Wlać wino, rozgniecione widelcem pomidory razem z zalewą. Wymieszać z pokrojonymi w plasterki oliwkami i 2 łyżkami posiekanej bazylii. Dusić 10 minut na małym ogniu. Mieszając, doprawić do smaku zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem, papryką, sola oraz pieprzem. Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania przełożyć makaron oraz mięsne ragout i delikatnie przemieszać. Startym parmezanem posypać wierzch zapiekanki. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach, aż ser się roztopi. Reszta bazylii posypać gotowe danie i podawać z czerwonym winem.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Grillowana szynka z kolorowym pieprzem

szpinakowy smakołyk