w , ,

Frykas drobiowy w sosie śmietanowym

Składniki:

  • przyprawa jarzynowa (2 łyżek stołowych)
  • rosół drobiowy (1 kostek)
  • filet drobiowy (500 gramów)
  • pieczarki (200 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • śmietana słodka (200 mililitrów)
  • mąka (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Filety drobiowe pokroić na duże kawałki i obtoczyć w przyprawie jarzynowej. Pieczarki oczyścić i każdą pokroić na 4 części. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, mięso i pieczarki. Rosół rozprowadzić w 300 ml gorącej wody i dodać do mięsa, dusić 5 minut. Mąkę rozprowadzić w śmietanie i połączyć z mięsem, zagotować. Podawać z ryżem.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

4 osób

Risotto z ciecierzycą

Pralinki kokosowo-figowe