w , ,

Filet z tuńczyka na ostro

Składniki:

  • filet z tuńczyka (4 sztuk)
  • sok z cytryny (2 łyżek deserowych)
  • jajka (1 sztuk)
  • bułka tarta (8 łyżek stołowych)
  • estragon suszony (1 łyżek deserowych)
  • jogurt naturalny (150 gramów)
  • chrzan (4 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • tłuszcz (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte filety osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Jajko rozmącić z solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z estragonem.
Filety moczyć w jajku, a następnie w bułce.
Na wysmarowanej tłuszczem folii położyć filety i piec.
Wymieszać jogurt z chrzanem.
Po upieczeniu podawać rybę, polaną sosem jogurtowo-chrzanowym.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

4 osób

Brandy zoom

Szarlotka z migdałami i miodem