w ,

Szarlotka z migdałami i miodem

Składniki:

  • cukier (0,75 szklanek)
  • jajka (1 sztuk)
  • sól (1 szczypta)
  • margaryna (0,5 kilogramów)
  • mąka (0,75 kilogramów)
  • jabłka (2 kilogramów)
  • miód (100 mililitrów)
  • cukier (0,5 szklanek)
  • płatki migdałowe (100 gramów)

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodać cukier, margarynę, jajko oraz sol i posiekać nożem, a potem szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Obrane jabłka pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne. Pokrojone jabłka włożyć do garnka, dodać miód, pół szklanki cukru i odrobinę margaryny. Karmelizować na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając i nie dopuszczając do rozgotowania. Jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać płatkami migdałowymi i piec jeszcze 35 minut w 170 stopniach.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

15 osób

Filet z tuńczyka na ostro

Z szynką i pieczarkami