Składniki:
- cukier (0,75 szklanek)
- jajka (1 sztuk)
- sól (1 szczypta)
- margaryna (0,5 kilogramów)
- mąka (0,75 kilogramów)
- jabłka (2 kilogramów)
- miód (100 mililitrów)
- cukier (0,5 szklanek)
- płatki migdałowe (100 gramów)
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać cukier, margarynę, jajko oraz sol i posiekać nożem, a potem szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Obrane jabłka pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne. Pokrojone jabłka włożyć do garnka, dodać miód, pół szklanki cukru i odrobinę margaryny. Karmelizować na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając i nie dopuszczając do rozgotowania. Jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać płatkami migdałowymi i piec jeszcze 35 minut w 170 stopniach.
Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Obrane jabłka pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne. Pokrojone jabłka włożyć do garnka, dodać miód, pół szklanki cukru i odrobinę margaryny. Karmelizować na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając i nie dopuszczając do rozgotowania. Jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać płatkami migdałowymi i piec jeszcze 35 minut w 170 stopniach.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
15 osób