Składniki:
- dorada (4 sztuk)
- cukinia (1 sztuk)
- sałata mieszana (100 gramów)
- cytryna (1 sztuk)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- tymianek (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone ryby oprószyć sola oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Umyta, osuszona cukinie pokroić na cienkie długie plastry i owinąć nimi ryby. Ryby ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i skropić 2 łyżkami oliwy. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sałaty oczyścić i osuszyć.
Sos: 3 łyżki soku z cytryny wymieszać z oliwą, dodać 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu.
Sałaty wymieszać z cytrynowym winegretem. Gorącą rybę udekorować gałązkami tymianku i podawać z kawałkami cytryny.
Sos: 3 łyżki soku z cytryny wymieszać z oliwą, dodać 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu.
Sałaty wymieszać z cytrynowym winegretem. Gorącą rybę udekorować gałązkami tymianku i podawać z kawałkami cytryny.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób