w , ,

Dorada z cytrynową sałatką

Składniki:

  • dorada (4 sztuk)
  • cukinia (1 sztuk)
  • sałata mieszana (100 gramów)
  • cytryna (1 sztuk)
  • oliwa (4 łyżek stołowych)
  • tymianek (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone ryby oprószyć sola oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Umyta, osuszona cukinie pokroić na cienkie długie plastry i owinąć nimi ryby. Ryby ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i skropić 2 łyżkami oliwy. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sałaty oczyścić i osuszyć.
Sos: 3 łyżki soku z cytryny wymieszać z oliwą, dodać 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu.
Sałaty wymieszać z cytrynowym winegretem. Gorącą rybę udekorować gałązkami tymianku i podawać z kawałkami cytryny.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Surówka z młodej kapusty z ogórkiem

Lody czekoladowe