Składniki:
- kakao (4 łyżek stołowych)
- cukier (1 szklanek)
- napar czarnej kawy (3 łyżek stołowych)
- lód (5 kostek)
- likier kawowy (4 łyżek deserowych)
- śmietana kremówka (0.7 szklanek)
- cukier puder (2 łyżek stołowych)
- pomarańcza (1 sztuk)
- winogrono jasne (4 sztuk)
- truskawka (4 sztuk)
Przygotowanie:
Kakao wymieszać z dwiema łyżkami wody. Dodać kawę, cukier i 1 szklankę wody. Podgrzewać mieszaninę 6 minut, następnie odstawić, wlać drugą szklankę wody i dodać kostki lodu. Mieszać, aż lód się roztopi. Przełożyć do metalowej miski i zamrażać około 1,5 godziny, aż na wierzchu utworzy się warstewka lodu grubości 2 cm. Mikserem lub trzepaczką ubić masę na gładki krem. Wstawić do zamrażalnikia na 1,5 godziny. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przed podaniem lody zamieszać i włożyć do pucharków, polać likierem, ozdobić bitą smietaną i owocami.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób