w ,

Lody czekoladowe

Składniki:

  • kakao (4 łyżek stołowych)
  • cukier (1 szklanek)
  • napar czarnej kawy (3 łyżek stołowych)
  • lód (5 kostek)
  • likier kawowy (4 łyżek deserowych)
  • śmietana kremówka (0.7 szklanek)
  • cukier puder (2 łyżek stołowych)
  • pomarańcza (1 sztuk)
  • winogrono jasne (4 sztuk)
  • truskawka (4 sztuk)

Przygotowanie:

Kakao wymieszać z dwiema łyżkami wody. Dodać kawę, cukier i 1 szklankę wody. Podgrzewać mieszaninę 6 minut, następnie odstawić, wlać drugą szklankę wody i dodać kostki lodu. Mieszać, aż lód się roztopi. Przełożyć do metalowej miski i zamrażać około 1,5 godziny, aż na wierzchu utworzy się warstewka lodu grubości 2 cm. Mikserem lub trzepaczką ubić masę na gładki krem. Wstawić do zamrażalnikia na 1,5 godziny. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przed podaniem lody zamieszać i włożyć do pucharków, polać likierem, ozdobić bitą smietaną i owocami.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Dorada z cytrynową sałatką

Chrupiace ciasteczka z kokosem