w ,

Curry z sosem jogurtowym

Składniki:

  • cubule czerwone (2 sztuk)
  • Cukinie (3 sztuk)
  • cubule biała (2 sztuk)
  • papryke chili (2 sztuk)
  • ogórek (1 sztuk)
  • curry (150 gramów)
  • czosnek (4 ząbki)
  • mięte(listki) (4 sztuk)
  • jogurt naturalny (250 mililitrów)
  • torebki ryżu (3 sztuk)
  • piersi z kurczaka (4 sztuk)
  • kiełki (125 gramów)
  • kukurydzę z puszki (150 gramów)
  • przyprawa do kurczaka (według uznania)
  • vegeta (według uznania)
  • olej (według uznania)
  • woda (1 szklanek)
  • papryka zielona (1 sztuk)
  • papryka pomarańczowa (1 sztuk)
  • papryka czerwona (1 sztuk)

Przygotowanie:

Na sam początek, najlepiej ugotować torebki ryżu, gdy się ugotują odcedzić je i położyć na talerzu lub innym naczyniu. Obie cebule (czerwone i białe) przekroić na pól, a później pokroić w plastry, ale nie za grube. Później wziąć papryki i kroić je na pól grubsze plastry. Gdy to zrobimy obrać cukinie i pokroić je na grubszą kostkę. Gdy zatem pokroimy już wszystkie warzywa należy na rozgrzaną patelnie z olejem wsypać cebule, gdy cebule nabiorą koloru, wsypać paprykę, po jakiejś chwili gdy papryka zmięknie należy wsypać cukinie. Następnie po 5-7 minutach dodać kukurydze z puszki i kiełki. Gdy warzywa się podsmaża należy dodać ryż do warzyw i dokładnie go pomieszać z warzywami, gdy to zrobicie należy dodać 1/2 szklanki wody i pomieszać warzywa z ryże aby warzywa pod dusiły się, potem dodać curry, ciągle mieszając.Paprykę chili pokroić w kostkę i dodać do warzyw z ryżem.
Następnie bierzemy piersi z kurczaka i przyprawiamy je Vegeta i przyprawą do kurczaka, następnie piersi kroimy w kostkę. Gdy to zrobimy na drugą rozgrzaną patelnie z olejem smażymy kurczaka około 10-13 minut żeby mięso nabrało koloru.
Teraz zabieramy się za sos, wiec należy 1/4 ogórka obrać ze skórki i przekroić go na pół, następnie pestki z ogórka wyjąc za pomocą małej łyżeczki. Następnie ogórka pokroić w bardzo cienką kostkę. Ząbki czosnku pokroić w kosteczkę, również cienką Ogórka i czosnek należy dodać do jogurty , a następnie dodać listki mięty według uznania i składniki wymieszać z jogurtem.

Smacznego!

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

5 osób

Dorsz w warzywach

Kruche migdałowe ciasteczka