w , ,

Kruche migdałowe ciasteczka

Składniki:

  • mąka (150 gramów)
  • migdały mielone (150 gramów)
  • masło (150 gramów)
  • cukier (150 gramów)
  • aromat waniliowy (według uznania)
  • nutella (według uznania)

Przygotowanie:

Utrzeć miękkie masło z cukrem, wsypać migdały oraz przesianą mąkę, dodać aromat i wyrobić gładkie ciasto. Odrywać ciasto po kawałku, formować małe kulki, każdą najpierw spłaszczyć, a potem nacisnąć w środku palcem, by powstało zagłębienie. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. We wgłębienia wystudzonych ciastek można włożyć po odrobinie nutelli lub ulubionej konfitury.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Curry z sosem jogurtowym

Indyk faszerowany szpinakiem