Składniki:
- jajka ugotowane (5 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- imbir, kawałek (1cm) (1 sztuk)
- czosnek (1 ząbki)
- olej (3 łyżek stołowych)
- kolendra (1 łyżek stołowych)
- chili, proszek (1 łyżek stołowych)
- kurkuma (2 łyżek deserowych)
- kminek (0,25 łyżek deserowych)
- woda (2 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (4 łyżek stołowych)
- papryczki chili (2 sztuk)
- pomidor (1 sztuk)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Obrane jajka ponacinać ze wszystkich stron. Oczyszczoną cebulę pokroić na plasterki, a imbir na wiórki, czosnek utrzeć w moździerzu. Papryczki ponacinać z obydwu stron, a pomidor pokroić na ćwiartki.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, imbir i czosnek.
Kolendrę, proszek chili, kurkumę i kminek przełożyć do miski i wymieszać z wodą. Przełożyć do garnka, dodać sól, wymieszać i smażyć, aż zioła zaczną wydzielać aromat. Dodać sok z cytrynowy i dusić jeszcze 10 minut. Jajka przełożyć do i dobrze wymieszać. dodać papryczki oraz pomidor. Dusić przez 15 minut, aż jajka przesiąkną przyprawami.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, imbir i czosnek.
Kolendrę, proszek chili, kurkumę i kminek przełożyć do miski i wymieszać z wodą. Przełożyć do garnka, dodać sól, wymieszać i smażyć, aż zioła zaczną wydzielać aromat. Dodać sok z cytrynowy i dusić jeszcze 10 minut. Jajka przełożyć do i dobrze wymieszać. dodać papryczki oraz pomidor. Dusić przez 15 minut, aż jajka przesiąkną przyprawami.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
5 osób