Składniki:

  • jajka ugotowane (5 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • imbir, kawałek (1cm) (1 sztuk)
  • czosnek (1 ząbki)
  • olej (3 łyżek stołowych)
  • kolendra (1 łyżek stołowych)
  • chili, proszek (1 łyżek stołowych)
  • kurkuma (2 łyżek deserowych)
  • kminek (0,25 łyżek deserowych)
  • woda (2 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (4 łyżek stołowych)
  • papryczki chili (2 sztuk)
  • pomidor (1 sztuk)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Obrane jajka ponacinać ze wszystkich stron. Oczyszczoną cebulę pokroić na plasterki, a imbir na wiórki, czosnek utrzeć w moździerzu. Papryczki ponacinać z obydwu stron, a pomidor pokroić na ćwiartki.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, imbir i czosnek.
Kolendrę, proszek chili, kurkumę i kminek przełożyć do miski i wymieszać z wodą. Przełożyć do garnka, dodać sól, wymieszać i smażyć, aż zioła zaczną wydzielać aromat. Dodać sok z cytrynowy i dusić jeszcze 10 minut. Jajka przełożyć do i dobrze wymieszać. dodać papryczki oraz pomidor. Dusić przez 15 minut, aż jajka przesiąkną przyprawami.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

5 osób

Cebule z mięsnym farszem

Babka maślana