Składniki:
- filet z dorsza (60 dekagramów)
- ziemniak (80 dekagramów)
- por (50 dekagramów)
- marchew (40 dekagramów)
- rosół (1 szklanek)
- śmietana kremówka (10 dekagramów)
- mleko (1 szklanek)
- musztarda francuska (4 łyżek stołowych)
- mąka ziemniaczana (4 łyżek stołowych)
- olej (2 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- cukier (według uznania)
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach (20 minut), obrać i przestudzić. Pory pokroić w krążki, marchewki w słupki. Marchewki gotować 10 minut w osolonej wodzie, po 5 minutach dodać pory. Rybę pokroić na 4 kawałki. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Rosół zagotować ze śmietaną i musztardą. Zagęścić mąką rozprowadzoną mlekiem, doprawić do smaku. Ziemniaki pokroić w plasterki, usmażyć na oleju. Przełożyć do formy razem z warzywami i rybą, polać sosem, zapiekać 25 minut w temp. 200 st.
Czas przygotowania:
55 minut
Porcja dla:
4 osób