w

Dorsz w warzywach

Składniki:

  • filet z dorsza (60 dekagramów)
  • ziemniak (80 dekagramów)
  • por (50 dekagramów)
  • marchew (40 dekagramów)
  • rosół (1 szklanek)
  • śmietana kremówka (10 dekagramów)
  • mleko (1 szklanek)
  • musztarda francuska (4 łyżek stołowych)
  • mąka ziemniaczana (4 łyżek stołowych)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • cukier (według uznania)

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach (20 minut), obrać i przestudzić. Pory pokroić w krążki, marchewki w słupki. Marchewki gotować 10 minut w osolonej wodzie, po 5 minutach dodać pory. Rybę pokroić na 4 kawałki. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Rosół zagotować ze śmietaną i musztardą. Zagęścić mąką rozprowadzoną mlekiem, doprawić do smaku. Ziemniaki pokroić w plasterki, usmażyć na oleju. Przełożyć do formy razem z warzywami i rybą, polać sosem, zapiekać 25 minut w temp. 200 st.

Czas przygotowania:

55 minut

Porcja dla:

4 osób

Koktajl de colla

Curry z sosem jogurtowym