w ,

Kaczka lub kurczak w sosie orzechowym

Składniki:

  • cebula (1 sztuk)
  • kurkuma (0.5 łyżek deserowych)
  • oliwa (6 łyżek stołowych)
  • orzechy włoskie (45 dekagramów)
  • rosół (1 szklanek)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • kaczka (1 sztuk)
  • sok z granatów (0.5 szklanek)
  • sok z cytryny (2 sztuk)
  • cukier (4 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać cebulę, kurkumę i smażyć na złoty kolor, przełożyć łyżką cedzakową do dużego garnka.
2. Dodać orzechy, rosół doprawić solą i pieprzem, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 20 min., często mieszając.
3. Wlać resztę oliwy na patelnię, smażyć kawałki kaczki lub kurczaka na złoty kolor. Przełożyć do garnka z orzechami.
4. Mięso dokładnie wymieszać z sosem orzechowym i na płytce azbestowej dusić pod przykryciem przez godzinę, mieszając kilka razy.
5. Zmieszać z cukrem sok z granatów i cytryn
6. Usunąć nadmiar tłuszczu, wlać soki, zamieszać I dusić dalej przez 30 min.
7. Doprawić solą i pieprzem.
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, obłożonym kawałkami kaczki lub kurczaka i polanym sosem, całość przybrać dwoma łyżkami posiekanych orzechów.
Proporcje dla 4 osób

Czas przygotowania:

200 minut

Porcja dla:

4 osób

Trójkąty bananowe

Porzeczkowiec