Składniki:
- cebula (1 sztuk)
- kurkuma (0.5 łyżek deserowych)
- oliwa (6 łyżek stołowych)
- orzechy włoskie (45 dekagramów)
- rosół (1 szklanek)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- kaczka (1 sztuk)
- sok z granatów (0.5 szklanek)
- sok z cytryny (2 sztuk)
- cukier (4 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
1. Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać cebulę, kurkumę i smażyć na złoty kolor, przełożyć łyżką cedzakową do dużego garnka.
2. Dodać orzechy, rosół doprawić solą i pieprzem, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 20 min., często mieszając.
3. Wlać resztę oliwy na patelnię, smażyć kawałki kaczki lub kurczaka na złoty kolor. Przełożyć do garnka z orzechami.
4. Mięso dokładnie wymieszać z sosem orzechowym i na płytce azbestowej dusić pod przykryciem przez godzinę, mieszając kilka razy.
5. Zmieszać z cukrem sok z granatów i cytryn
6. Usunąć nadmiar tłuszczu, wlać soki, zamieszać I dusić dalej przez 30 min.
7. Doprawić solą i pieprzem.
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, obłożonym kawałkami kaczki lub kurczaka i polanym sosem, całość przybrać dwoma łyżkami posiekanych orzechów.
Proporcje dla 4 osób
2. Dodać orzechy, rosół doprawić solą i pieprzem, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 20 min., często mieszając.
3. Wlać resztę oliwy na patelnię, smażyć kawałki kaczki lub kurczaka na złoty kolor. Przełożyć do garnka z orzechami.
4. Mięso dokładnie wymieszać z sosem orzechowym i na płytce azbestowej dusić pod przykryciem przez godzinę, mieszając kilka razy.
5. Zmieszać z cukrem sok z granatów i cytryn
6. Usunąć nadmiar tłuszczu, wlać soki, zamieszać I dusić dalej przez 30 min.
7. Doprawić solą i pieprzem.
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, obłożonym kawałkami kaczki lub kurczaka i polanym sosem, całość przybrać dwoma łyżkami posiekanych orzechów.
Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania:
200 minut
Porcja dla:
4 osób