w ,

Kura w słodko-kwaśnym sosie

Składniki:

  • pierś z kury (1 sztuk)
  • jajko (1 sztuk)
  • mąka ziemniaczana (1.5 łyżek stołowych)
  • olej jadalny (1 szklanek)
  • cebula (1 sztuk)
  • pomidor (1 sztuk)
  • marchew (1 sztuk)
  • cukier (1 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • ocet (1 łyżek deserowych)
  • woda (6.5 szklanek)
  • kalafior (0.5 sztuk)
  • groszek zielony (0.5 szklanek)

Przygotowanie:

1. Plasterki kury zanurzyć w jaju, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełożyć na talerz.
2. Odlać nadmiar oleju.
3. Cebulę zrumienić na gorącym oleju, dodać pomidory, marchewkę, cukier, pieprz, ocet z wodą, zagotować, zmniejszyć płomień i dusić przez 10 min.
4. Włożyć usmażoną kurę, kalafior, groszek i dusić przez 2 min. (sos powinien być słodko-kwaśny a kalafior chrupiący)
5. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą ze śmietaną.
Proporcje dla 2-3 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

3 osób

Jabłecznik z rodzynkami

Soczewica z ryżem