Składniki:
- pierś z kury (1 sztuk)
- jajko (1 sztuk)
- mąka ziemniaczana (1.5 łyżek stołowych)
- olej jadalny (1 szklanek)
- cebula (1 sztuk)
- pomidor (1 sztuk)
- marchew (1 sztuk)
- cukier (1 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- ocet (1 łyżek deserowych)
- woda (6.5 szklanek)
- kalafior (0.5 sztuk)
- groszek zielony (0.5 szklanek)
Przygotowanie:
1. Plasterki kury zanurzyć w jaju, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełożyć na talerz.
2. Odlać nadmiar oleju.
3. Cebulę zrumienić na gorącym oleju, dodać pomidory, marchewkę, cukier, pieprz, ocet z wodą, zagotować, zmniejszyć płomień i dusić przez 10 min.
4. Włożyć usmażoną kurę, kalafior, groszek i dusić przez 2 min. (sos powinien być słodko-kwaśny a kalafior chrupiący)
5. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą ze śmietaną.
Proporcje dla 2-3 osób
2. Odlać nadmiar oleju.
3. Cebulę zrumienić na gorącym oleju, dodać pomidory, marchewkę, cukier, pieprz, ocet z wodą, zagotować, zmniejszyć płomień i dusić przez 10 min.
4. Włożyć usmażoną kurę, kalafior, groszek i dusić przez 2 min. (sos powinien być słodko-kwaśny a kalafior chrupiący)
5. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą ze śmietaną.
Proporcje dla 2-3 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
3 osób