Składniki:
- Mątwy (500 gramów)
- czosnek (1 ząbki)
- cytryna (1 sztuk)
- wino białe (1 szklanek)
- oliwa (0.5 szklanek)
- pietruszka (według uznania)
- bulion warzywny (1 szklanek)
- sól (według uznania)
- papryka pikantna (według uznania)
Przygotowanie:
Czyścimy mątwy i kroimy w kawałki. Marynujemy przez kilka godzin w oliwie z papryką, czosnkiem, natką pietruszki i solą. Podgrzewamy marynatę na patelni i rumienimy mątwy, dodajemy bulion warzywny i gotujemy przez 10min. Dodajemy szklankę białego wina sól i paprykę do smaku, przykrywamy i gotujemy około 20min aż mątwy zmiękną.Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i dodajemy sok z cytryny. Smacznego!
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób