w ,

Mątwy alla Sanvitese

Składniki:

  • Mątwy (500 gramów)
  • czosnek (1 ząbki)
  • cytryna (1 sztuk)
  • wino białe (1 szklanek)
  • oliwa (0.5 szklanek)
  • pietruszka (według uznania)
  • bulion warzywny (1 szklanek)
  • sól (według uznania)
  • papryka pikantna (według uznania)

Przygotowanie:

Czyścimy mątwy i kroimy w kawałki. Marynujemy przez kilka godzin w oliwie z papryką, czosnkiem, natką pietruszki i solą. Podgrzewamy marynatę na patelni i rumienimy mątwy, dodajemy bulion warzywny i gotujemy przez 10min. Dodajemy szklankę białego wina sól i paprykę do smaku, przykrywamy i gotujemy około 20min aż mątwy zmiękną.Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i dodajemy sok z cytryny. Smacznego!

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Ciasto jabłkowe z cynamonem

Szaszłyki z przepiórczych jaj i pieczarek