Składniki:
- cielęcina zadnia bez kości (1,5 kilogramów)
- sok z cytryny (2 sztuk)
- migdały (50 gramów)
- masło (2 łyżek stołowych)
- miód (100 gramów)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć solą oraz pieprzem i skropić 1/4 soku z cytryny. wstawić do lodówki na 3 godziny.
Sparzone migdały obrać ze skórki. Wyjęte z lodówki mięso nakłuwać wąskim, ostrym nożem i szpikować migdałami. Można dodatkowo naszpikować pieczeń igiełkami rozmarynu. Mięso obsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do brytfanny i polać masłem. Piec ok. 70 minut w 200 stopniach. Podczas pieczenia skrapiać mięso miodem wymieszanym z sokiem z cytryny.
Sparzone migdały obrać ze skórki. Wyjęte z lodówki mięso nakłuwać wąskim, ostrym nożem i szpikować migdałami. Można dodatkowo naszpikować pieczeń igiełkami rozmarynu. Mięso obsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do brytfanny i polać masłem. Piec ok. 70 minut w 200 stopniach. Podczas pieczenia skrapiać mięso miodem wymieszanym z sokiem z cytryny.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
12 osób