w , , ,

Cielęcina z migdałami

Składniki:

  • cielęcina zadnia bez kości (1,5 kilogramów)
  • sok z cytryny (2 sztuk)
  • migdały (50 gramów)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • miód (100 gramów)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso natrzeć solą oraz pieprzem i skropić 1/4 soku z cytryny. wstawić do lodówki na 3 godziny.
Sparzone migdały obrać ze skórki. Wyjęte z lodówki mięso nakłuwać wąskim, ostrym nożem i szpikować migdałami. Można dodatkowo naszpikować pieczeń igiełkami rozmarynu. Mięso obsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do brytfanny i polać masłem. Piec ok. 70 minut w 200 stopniach. Podczas pieczenia skrapiać mięso miodem wymieszanym z sokiem z cytryny.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

12 osób

Snikers z budyniem

Estragonowy ocet