w , , , ,

Bulion grzybowy z warzywami

Składniki:

  • grzyby suszone (30 gramów)
  • sherry wytrawne (80 mililitrów)
  • wywar z grzybów (800 mililitrów)
  • włoszczyzna (1 pęczek)
  • masło (20 gramów)
  • natka trybuli (0,5 pęczek)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osączone grzyby zalać sherry, przykryć i pozostawić na 2 godziny. Grzyby osączyć, zalać 150 ml wywaru i dusić 30 minut na małym ogniu. Oczyszczoną włoszczyznę pokroić na cienkie paski, dusić 5 minut na maśle i zalać pozostałym wywarem z grzybów. Dodać grzyby razem z wywarem, w którym się dusiły. Mieszając, doprawić na pikantnie solą oraz pieprzem i gotować 4 minuty na małym ogniu. Bulion grzybowy z kawałkami warzyw i grzybów rozlać do talerzy i podawać udekorowany umytymi, osączonymi listkami trybuli, z gorącymi, chrupiącymi tostami pszennymi(z kromek można wyciąć kółka, serca lub gwiazdki).

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Dip z awokado

Brukselka z cebulą