Składniki:
- grzyby suszone (30 gramów)
- sherry wytrawne (80 mililitrów)
- wywar z grzybów (800 mililitrów)
- włoszczyzna (1 pęczek)
- masło (20 gramów)
- natka trybuli (0,5 pęczek)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osączone grzyby zalać sherry, przykryć i pozostawić na 2 godziny. Grzyby osączyć, zalać 150 ml wywaru i dusić 30 minut na małym ogniu. Oczyszczoną włoszczyznę pokroić na cienkie paski, dusić 5 minut na maśle i zalać pozostałym wywarem z grzybów. Dodać grzyby razem z wywarem, w którym się dusiły. Mieszając, doprawić na pikantnie solą oraz pieprzem i gotować 4 minuty na małym ogniu. Bulion grzybowy z kawałkami warzyw i grzybów rozlać do talerzy i podawać udekorowany umytymi, osączonymi listkami trybuli, z gorącymi, chrupiącymi tostami pszennymi(z kromek można wyciąć kółka, serca lub gwiazdki).
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób