w

Boczniak po krasnoludzku

Składniki:

  • boczniak (250 gramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • marchew (100 gramów)
  • seler (50 gramów)
  • pietruszka (50 gramów)
  • tłuszcz (według uznania)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • ziele angielskie (według uznania)
  • liście laurowe (według uznania)
  • tymianek (według uznania)
  • cukier (0.5 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę krótko dusić na tłuszczu, połączyć z drobno pokrojonymi grzybami, osolić i dusić jeszcze chwilę. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz pół łyżeczki tymianku. Dusić podlewając co jakiś czas wodą. Na koniec odparować, oprószyć mąką i ogrzewać jeszcze kilka minut. Doprawić octem i cukrem. Dookładnie wymieszać. Przed podaniem usunąć przyprawy.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

2 osób

Zupa grochowa

Mazurek waflowy