Składniki:
- boczniak (250 gramów)
- cebula (2 sztuk)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- marchew (100 gramów)
- seler (50 gramów)
- pietruszka (50 gramów)
- tłuszcz (według uznania)
- olej (1 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- ziele angielskie (według uznania)
- liście laurowe (według uznania)
- tymianek (według uznania)
- cukier (0.5 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę krótko dusić na tłuszczu, połączyć z drobno pokrojonymi grzybami, osolić i dusić jeszcze chwilę. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz pół łyżeczki tymianku. Dusić podlewając co jakiś czas wodą. Na koniec odparować, oprószyć mąką i ogrzewać jeszcze kilka minut. Doprawić octem i cukrem. Dookładnie wymieszać. Przed podaniem usunąć przyprawy.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
2 osób