Składniki:
- bób (500 gramów)
- marchewka (500 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- masło (50 gramów)
- mleko (100 mililitrów)
- koperek (2 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sol (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczony bób wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować (5-6 minut), odcedzić, przelać zimna wodą, osączyć i obrać z łupinek. Oczyszczona marchew pokroić na plasterki. Oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na maśle rozgrzanym w rondlu, dodać marchew, mieszając, smażyć 3 minuty. Dodać bób i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wlać mleko i dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Posypać posiekanym koperkiem.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób