w ,

Bób duszony z marchewką

Składniki:

  • bób (500 gramów)
  • marchewka (500 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • masło (50 gramów)
  • mleko (100 mililitrów)
  • koperek (2 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sol (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczony bób wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować (5-6 minut), odcedzić, przelać zimna wodą, osączyć i obrać z łupinek. Oczyszczona marchew pokroić na plasterki. Oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na maśle rozgrzanym w rondlu, dodać marchew, mieszając, smażyć 3 minuty. Dodać bób i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wlać mleko i dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Posypać posiekanym koperkiem.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Kolorowe placki ziemniaczane

Sos selerowy