Składniki:

  • kapusta kiszona (1,5 kilogramów)
  • kapusta biała (0,5 sztuk)
  • mięso wieprzowe (500 gramów)
  • kiełbasa (500 gramów)
  • olej (według uznania)
  • cebula (2 sztuk)
  • liść laurowy (3 sztuk)
  • grzyby suszone (100 gramów)
  • śliwki wędzone (100 gramów)
  • ziele angielskie (według uznania)
  • jalowiec (według uznania)
  • wino wytrawne czewone (0,5 szklanek)
  • papryka mielona (według uznania)
  • rozmaryn (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte grzyby namoczyć. Kapustę swieżą poszatkować, a koszoną odcisnąć, włożyć do rondla ze śliwkami i przyprawami. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły i dusić na wolnym ogniu 60 minut. Umyte, osuszone mięso pokroić, a oczyszczoną cebulę posiekać. Przesmażyć na oleju i dodać do kapusty. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojona kiełbasę i wino. Dusić jeszcze 15 minut. Odstawić. Bigos będzie lepszy, jeśli przez 2-3 kolejne dni będzie się go dusić po 15 minut.

Czas przygotowania:

210 minut

Porcja dla:

11 osób

Ulubione śledzie Hani

Pierś z kurczaka w winie