Składniki:
- kapusta kiszona (1,5 kilogramów)
- kapusta biała (0,5 sztuk)
- mięso wieprzowe (500 gramów)
- kiełbasa (500 gramów)
- olej (według uznania)
- cebula (2 sztuk)
- liść laurowy (3 sztuk)
- grzyby suszone (100 gramów)
- śliwki wędzone (100 gramów)
- ziele angielskie (według uznania)
- jalowiec (według uznania)
- wino wytrawne czewone (0,5 szklanek)
- papryka mielona (według uznania)
- rozmaryn (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte grzyby namoczyć. Kapustę swieżą poszatkować, a koszoną odcisnąć, włożyć do rondla ze śliwkami i przyprawami. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły i dusić na wolnym ogniu 60 minut. Umyte, osuszone mięso pokroić, a oczyszczoną cebulę posiekać. Przesmażyć na oleju i dodać do kapusty. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojona kiełbasę i wino. Dusić jeszcze 15 minut. Odstawić. Bigos będzie lepszy, jeśli przez 2-3 kolejne dni będzie się go dusić po 15 minut.
Czas przygotowania:
210 minut
Porcja dla:
11 osób