w ,

Ulubione śledzie Hani

Składniki:

  • śledz matias (1 kilogramów)
  • cebula (1 kilogramów)
  • koncentrat pomidorowy (200 gramów)
  • liść laurowy (3 sztuk)
  • ziele angielskie (5 sztuk)
  • pieprz (4 sztuk)
  • cukier (4 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • papryka w proszku słodka (według uznania)
  • oliwa (1/4 szklanek)
  • woda (5 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Śledzia wymoczyć.Pokroić w kawałki.Cebulę pokroić w krążki i usmażyć na oliwie(zeszklić nie brązowić).Dodać koncentrat pomidorowy,
ziele angielskie liść laurowy i pieprz, doprawić solą cukrem i papryką.Wszystko zagotować dodając wodę.Ostudzić.Ostudzoną zaprawę wymieszać ze śledziami.Włożyć do lodówki na jedna dobę.Podawać z razowym chlebem.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

6 osób

Sos czosnkowy z musztardą

Bigos świąteczny