Składniki:
- śledz matias (1 kilogramów)
- cebula (1 kilogramów)
- koncentrat pomidorowy (200 gramów)
- liść laurowy (3 sztuk)
- ziele angielskie (5 sztuk)
- pieprz (4 sztuk)
- cukier (4 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- papryka w proszku słodka (według uznania)
- oliwa (1/4 szklanek)
- woda (5 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Śledzia wymoczyć.Pokroić w kawałki.Cebulę pokroić w krążki i usmażyć na oliwie(zeszklić nie brązowić).Dodać koncentrat pomidorowy,
ziele angielskie liść laurowy i pieprz, doprawić solą cukrem i papryką.Wszystko zagotować dodając wodę.Ostudzić.Ostudzoną zaprawę wymieszać ze śledziami.Włożyć do lodówki na jedna dobę.Podawać z razowym chlebem.
ziele angielskie liść laurowy i pieprz, doprawić solą cukrem i papryką.Wszystko zagotować dodając wodę.Ostudzić.Ostudzoną zaprawę wymieszać ze śledziami.Włożyć do lodówki na jedna dobę.Podawać z razowym chlebem.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
6 osób