w , ,

Sernik wiedeński

Składniki:

  • ser biały (1000 gramów)
  • cukier (2 szklanek)
  • jajko (6 sztuk)
  • margaryna (0.5 kostek)
  • kasza manna (4 łyżek stołowych)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżek stołowych)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • rodzynki (100 gramów)
  • sorbet cytrynowy (według uznania)
  • olejek cytrynowy (według uznania)
  • herbatnik (2 sztuk)

Przygotowanie:

Po utarciu margaryny z cukrem dodać przekręcony ser, po żółtku, kaszę, mąkę ziemniaczaną proszek i zapach. Całość dobrze utrzeć na jednolitą masę. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć ciastkami a na to masę serową. Piec 60 minut w temp.200 stopni.

Czas przygotowania:

180 minut

Porcja dla:

15 osób

Makaron z przyprawami

Gruszkowiec