Składniki:
- kurczak (1 sztuk)
- bułka czerstwa (100 gramów)
- wątróbki drobiowe (200 gramów)
- mleko (0,75 szklanek)
- jajka (2 sztuk)
- koperek posiekany (3 łyżek stołowych)
- masło (50 gramów)
- olej (2 łyżek stołowych)
- czosnek (3 ząbki)
- sok z cytryny (0,5 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Umytego, osuszonego kurczaka natrzeć w środku i na zewnątrz czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 1h.
Bułkę namoczyć w mleku. Wątróbki oczyścić z błon i żyłek, drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami. Do wątróbek dodać odciśniętą bułkę, masło z żółtkami, koperek, pianę ubitą z białek. Przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka napełnić farszem. Otwór zaszyć bawełnianą nicią. Przywiązać nicią skrzydełka i nóżki do korpusu. Kurczaka ułożyć na natłuszczonej łyżką oleju brytfannie, podwijając szyję pod spód. Wierzch tuszki posmarować resztą oleju. Całość podlać kilkoma łyżkami wody. Piec 60 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia często polewać wytapiającym się tłuszczem. Podawać z borówkami.
Bułkę namoczyć w mleku. Wątróbki oczyścić z błon i żyłek, drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami. Do wątróbek dodać odciśniętą bułkę, masło z żółtkami, koperek, pianę ubitą z białek. Przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka napełnić farszem. Otwór zaszyć bawełnianą nicią. Przywiązać nicią skrzydełka i nóżki do korpusu. Kurczaka ułożyć na natłuszczonej łyżką oleju brytfannie, podwijając szyję pod spód. Wierzch tuszki posmarować resztą oleju. Całość podlać kilkoma łyżkami wody. Piec 60 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia często polewać wytapiającym się tłuszczem. Podawać z borówkami.
Czas przygotowania:
110 minut
Porcja dla:
6 osób