w , , ,

Kurczak faszerowany wątróbkami

Składniki:

  • kurczak (1 sztuk)
  • bułka czerstwa (100 gramów)
  • wątróbki drobiowe (200 gramów)
  • mleko (0,75 szklanek)
  • jajka (2 sztuk)
  • koperek posiekany (3 łyżek stołowych)
  • masło (50 gramów)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • czosnek (3 ząbki)
  • sok z cytryny (0,5 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Umytego, osuszonego kurczaka natrzeć w środku i na zewnątrz czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 1h.
Bułkę namoczyć w mleku. Wątróbki oczyścić z błon i żyłek, drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami. Do wątróbek dodać odciśniętą bułkę, masło z żółtkami, koperek, pianę ubitą z białek. Przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka napełnić farszem. Otwór zaszyć bawełnianą nicią. Przywiązać nicią skrzydełka i nóżki do korpusu. Kurczaka ułożyć na natłuszczonej łyżką oleju brytfannie, podwijając szyję pod spód. Wierzch tuszki posmarować resztą oleju. Całość podlać kilkoma łyżkami wody. Piec 60 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia często polewać wytapiającym się tłuszczem. Podawać z borówkami.

Czas przygotowania:

110 minut

Porcja dla:

6 osób

Wuzetka z czarnymi porzeczkami

Kleik ryżowy z jabłkiem