w

Bakłażany na sposób orientalny

Składniki:

  • bakłażan (3 sztuk)
  • pierścieniak (300 gramów)
  • pomidor (250 gramów)
  • olej (3 łyżek stołowych)
  • masło (30 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (1 ząbki)
  • wino (3 łyżek stołowych)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • pieprz ziarnisty (2 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • sok z cytryny (według uznania)

Przygotowanie:

Bakłażany obrać, pokroić w talarki, posolić, obtoczyć w mące, podsmażyć na oleju i odstawić. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić na plasterki i razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem podsmażyć na tłuszczu spód bakłażanów. Dodać poszatkowane, uduszone na oleju grzyby, bakłażany oraz masło, posolić, przyprawić, dolać wino i udusić. Gotową potrawę skropić sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, z bułeczką.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

3 osób

Buraki kiszone

Dynia z orzechami