Składniki:
- bakłażan (3 sztuk)
- pierścieniak (300 gramów)
- pomidor (250 gramów)
- olej (3 łyżek stołowych)
- masło (30 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (1 ząbki)
- wino (3 łyżek stołowych)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- pieprz ziarnisty (2 sztuk)
- sól (według uznania)
- sok z cytryny (według uznania)
Przygotowanie:
Bakłażany obrać, pokroić w talarki, posolić, obtoczyć w mące, podsmażyć na oleju i odstawić. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić na plasterki i razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem podsmażyć na tłuszczu spód bakłażanów. Dodać poszatkowane, uduszone na oleju grzyby, bakłażany oraz masło, posolić, przyprawić, dolać wino i udusić. Gotową potrawę skropić sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, z bułeczką.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
3 osób