w , ,

Buraki kiszone

Składniki:

  • buraki (2 kilogramów)
  • sól (według uznania)
  • chleb żytni (według uznania)
  • kolendra (według uznania)
  • gorczyca (według uznania)
  • koper z nasionami (1 sztuk)
  • czosnek (według uznania)

Przygotowanie:

Buraki umyć, oczyścić, pokroić w dość duże plastry i włożyć do glinianego garnka lub słoja. Dodać kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru z nasionami. Można też dodać kilka nasion gorczycy i kolendry oraz skórkę z razowego, żytniego chleba, którą należy wyjąc po rozpoczęciu fermentacji. Zalać całość dobrą wodą źródlaną lub oligoceńską, obciążyć buraki kamieniem, tak aby nie wypływały powyżej linii wody w naczyniu. Naczynie przykryć, aby się nie zakurzyło i postawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Buraki można użyć do sałatek lub jako przekąska. Barszcz z kiszenia można zagotować, dodać łyżkę oliwy i przyprawić solą, pieprzem, kminkiem lub czosnkiem.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

10 osób

Sałatka z indykiem

Bakłażany na sposób orientalny