Składniki:
- buraki (2 kilogramów)
- sól (według uznania)
- chleb żytni (według uznania)
- kolendra (według uznania)
- gorczyca (według uznania)
- koper z nasionami (1 sztuk)
- czosnek (według uznania)
Przygotowanie:
Buraki umyć, oczyścić, pokroić w dość duże plastry i włożyć do glinianego garnka lub słoja. Dodać kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru z nasionami. Można też dodać kilka nasion gorczycy i kolendry oraz skórkę z razowego, żytniego chleba, którą należy wyjąc po rozpoczęciu fermentacji. Zalać całość dobrą wodą źródlaną lub oligoceńską, obciążyć buraki kamieniem, tak aby nie wypływały powyżej linii wody w naczyniu. Naczynie przykryć, aby się nie zakurzyło i postawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Buraki można użyć do sałatek lub jako przekąska. Barszcz z kiszenia można zagotować, dodać łyżkę oliwy i przyprawić solą, pieprzem, kminkiem lub czosnkiem.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
10 osób