w

Bakłażan z pastą miso

Składniki:

  • bakłażan (5 sztuk)
  • pasta miso (200 gramów)
  • mirin (2 łyżek stołowych)
  • imbir starty (2 łyżek stołowych)
  • sól (50 gramów)

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, osuszyć, całe natrzeć solą, położyć na siatce umieszczonej na talerzu, aby powoli obciekł z nich sok. W misce wymieszać miso (pasta ze sfermentowanej soi) i imbir. Włożyć bałkażany do szczelnie zamykanego pojemnika, obłożyć sosem miso. Szczelnie przykryć i umieścić na 8 dni w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce). Podawać jako dodatek do dań zimnych lub gorących, w całości lub pokrojowe w podłużne paski.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

5 osób

Śledź marynowany

Surówka z pieczarkami