w ,

Surówka z pieczarkami

Składniki:

  • pieczarka (35 dekagramów)
  • cukinia (1 sztuk)
  • orzechy włoskie (5 dekagramów)
  • ser tofu (15 dekagramów)
  • oliwa z oliwek (1 łyżek stołowych)
  • cytryna (0.5 sztuk)
  • pieprz biały (według uznania)
  • papryka czerwona (0.5 sztuk)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Polać olejem i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 150ºC. Orzechy rozsypać na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10 minut. Powinny się zrumienić. Posiekać je na dość grube kawałki. Rozgnieść ser widelcem. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do sera z pieprzem i połową łyżeczki soli. Paprykę posiekać w drobną kosteczkę. Cukinię pokroić wzdłuż na cztery części, następnie na cieniutkie plasterki. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce. Podawać z kromkami razowego pieczywa.

Czas przygotowania:

10 minut

Porcja dla:

3 osób

Bakłażan z pastą miso

Pulpety z ryby