Składniki:
- jajka (4 sztuk)
- bulion warzywny (4 łyżek stołowych)
- sos sojowy (1 łyżek stołowych)
- sos rybny (1 łyżek stołowych)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- olej (według uznania)
- papryka kolorowa (2 sztuk)
- papryczka chili (1 sztuk)
- dymka (1 pęczek)
- groszek cukrowy (100 gramów)
- brokuły (100 gramów)
- marchewka (1 sztuk)
- trawa cytrynowa (2 sztuk)
- filety z piersi kurczaka (2 sztuk)
- limonka (1 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- imbir (1 łyżek deserowych)
- sos chili (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Nadzienie: oczyszczone warzywa drobno pokroić. Białą część trawy cytrynowej posiekać. Umyte, osuszone mięso pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki i usmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać rozdrobnione warzywa oraz trawę cytrynową i smażyć razem 6 minut, aż warzywa stracą smak surowizny, ale pozostaną jędrne. Doprawić rozdrobnionym czosnkiem, skórka otarta z wyszorowanej limonki, startym imbirem, sola oraz pieprzem. Ogrzewać na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut.
Jajka wymieszać z zimnym bulionem, sosem sojowym i rybnym, roztrzepać widelcem z mąką. Na rozgrzanym na patelni oleju usmażyć kolejno 2 omlety. omlety obłożyć nadzieniem i złożyć w koperty. Resztę nadzienia ułożyć na wierzchu i podawać z sosem chili.
Jajka wymieszać z zimnym bulionem, sosem sojowym i rybnym, roztrzepać widelcem z mąką. Na rozgrzanym na patelni oleju usmażyć kolejno 2 omlety. omlety obłożyć nadzieniem i złożyć w koperty. Resztę nadzienia ułożyć na wierzchu i podawać z sosem chili.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
2 osób