Składniki:
- goleń cielęca (1 sztuk)
- czosnek (4 ząbki)
- włoszczyzna (1 sztuk)
- groszek konserwowy (1 puszka)
- natka pietruszki (według uznania)
- liść laurowy (1 sztuk)
- ziele angielskie (według uznania)
- cebula (1 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Opłukane mięso i oczyszczoną włoszczyznę zalać wodą, dodać liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, opieczoną cebulę, posolić. Gotować powoli, aż cielęcina będzie miękka (usuwać szumowiny). Cielęcinę z warzywami można tez ugotować w szybkowarze. Zrobić próbę galarety – odlać trochę wywaru i wstawić do lodówki. Jeśli się nie ścina, trzeba gotować dalej (można trochę odparować). Gdy wywar będzie gotowy, wyjąć mięso, obrać z kości i pokroić w kawałki.
Opłukaną, osączoną natkę grubo posiekać. Groszek osączyć, a oczyszczony czosnek posiekać. Miseczki (lub salaterkę) opłukać zimna wodą, do każdej wkładać mięso, groszek, natkę i czosnek. Zalać wywarem, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galareta się ścięła. Podawać z sokiem z cytryny.
Opłukaną, osączoną natkę grubo posiekać. Groszek osączyć, a oczyszczony czosnek posiekać. Miseczki (lub salaterkę) opłukać zimna wodą, do każdej wkładać mięso, groszek, natkę i czosnek. Zalać wywarem, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galareta się ścięła. Podawać z sokiem z cytryny.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
10 osób