Składniki:
- mąka (450 gramów)
- drożdże (7 gramów)
- masło (150 gramów)
- śmietana (150 mililitrów)
- marmolada (600 gramów)
- jajka (1 szklanek)
- brązowy cukier (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
1.Mąkę przesiej i dokładnie wymieszaj z drożdżami.
2.Dodać pokrojone na małe kawałki miękkie masło i śmietanę.
3.Z połączonych składników zagnieść ciasto.
4.Z wyrobionego ciasta uformuj kolę i włóż do miski wypełnioną zimną wodą na 45 minut.
5.Kiedy ciasto wypłynie rozgnieść je dłońmi i rozwałkuj na placek o grubości 3cm.
6.Pokrój ciasto na kawałki o bokach 6-7cm.
7.W jeden narożnik każdego kwadratu nałóż łyżeczkę marmolady zwiń ciasto i uformuj rogalik.
8.Posmaruj rogaliki rozmieszanym jajkiem ,posyp cukrem i połóż na wyłożona papierem blachę.
9.Piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
2.Dodać pokrojone na małe kawałki miękkie masło i śmietanę.
3.Z połączonych składników zagnieść ciasto.
4.Z wyrobionego ciasta uformuj kolę i włóż do miski wypełnioną zimną wodą na 45 minut.
5.Kiedy ciasto wypłynie rozgnieść je dłońmi i rozwałkuj na placek o grubości 3cm.
6.Pokrój ciasto na kawałki o bokach 6-7cm.
7.W jeden narożnik każdego kwadratu nałóż łyżeczkę marmolady zwiń ciasto i uformuj rogalik.
8.Posmaruj rogaliki rozmieszanym jajkiem ,posyp cukrem i połóż na wyłożona papierem blachę.
9.Piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
27 osób