Składniki:
- mąka pszenna razowa (200 gramów)
- czosnek (2 ząbki)
- skórka z chleba (1 sztuk)
- cukier (według uznania)
- boczek wędzony (350 gramów)
- czosnek (1 ząbki)
- majeranek (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Zakwas: do kamiennego garnka wsypać mąkę i zalać gotowaną, letnią wodą, wymieszać z roztartymi 2 ząbkami czosnku, doprawić sola oraz cukrem, dodać skórkę z jednej kromki chleba. Przykryć gaza i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni.
Wywar ugotować z wędzonki i 2 litrów wody. Wyjąć miękki boczek i pokroić na kawałki. Do wywaru dodać pół litra zakwasu, przyprawić czosnkiem roztartym z sola i majerankiem. Jeszcze chwilę gotować. Na talerze przełożyć kawałki boczku i polać żurkiem. Podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną.
Wywar ugotować z wędzonki i 2 litrów wody. Wyjąć miękki boczek i pokroić na kawałki. Do wywaru dodać pół litra zakwasu, przyprawić czosnkiem roztartym z sola i majerankiem. Jeszcze chwilę gotować. Na talerze przełożyć kawałki boczku i polać żurkiem. Podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
6 osób