Składniki:

  • mąka pszenna razowa (200 gramów)
  • czosnek (2 ząbki)
  • skórka z chleba (1 sztuk)
  • cukier (według uznania)
  • boczek wędzony (350 gramów)
  • czosnek (1 ząbki)
  • majeranek (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Zakwas: do kamiennego garnka wsypać mąkę i zalać gotowaną, letnią wodą, wymieszać z roztartymi 2 ząbkami czosnku, doprawić sola oraz cukrem, dodać skórkę z jednej kromki chleba. Przykryć gaza i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni.
Wywar ugotować z wędzonki i 2 litrów wody. Wyjąć miękki boczek i pokroić na kawałki. Do wywaru dodać pół litra zakwasu, przyprawić czosnkiem roztartym z sola i majerankiem. Jeszcze chwilę gotować. Na talerze przełożyć kawałki boczku i polać żurkiem. Podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

6 osób

Puszyste ciasto budyniowe z brzoskwiniami

Bułeczki drożdżowe z powidłami