w ,

Zupa szpinakowa

Składniki:

  • wywar z jarzyn (1 litrów)
  • mleko (2 szklanek)
  • ziemniak (4 sztuk)
  • szpinak (80 dekagramów)
  • jogurt naturalny (2 łyżek stołowych)
  • ząbek czosnku (1 sztuk)
  • natka pietruszki (1 sztuk)

Przygotowanie:

Połączyć wywar z mlekiem, zagotować, dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Gdy ziemniaki się ugotują dodać drobno pokrojony szpinak. Zagotować, dołączyć czosnek, osolić. Po odstawieniu z ognia zaprawić śmietaną wymieszaną uprzednio z kilkoma łyżkami wywaru. Do zupy można podać ugotowane na twardo jaja.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Mus jabłkowy (naturalny)

Makaron z mozarellą