w , , , ,

Zupa świąteczna Święconka Wielkanocna

Składniki:

  • kiełbasa biała (150 gramów)
  • szynka wędzona (150 gramów)
  • boczek gotowany (100 gramów)
  • chrzan (mały kawałek) (1 sztuk)
  • serwatka (2 litrów)
  • żółtka (ugotowane) (5 sztuk)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • chrzan (2 łyżek stołowych)
  • jajka (ugotowane) (4 sztuk)
  • przyprawa uniwersalna Kucharek (według uznania)
  • przyprawa w pł. do zup i potraw Kucharek (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

W kostkę pokroić kiełbasę, boczek i szynkę. Chrzan oczyścić. Do rondla wlać serwatkę, jeśli jest zbyt kwaśna, dodać trochę przegotowanej wody. Dodać kawałek chrzanu, kiełbasę, szynkę oraz boczek i gotować 15 minut. Przetarte przez sito żółtka wymieszać z mąką i odrobiną wody, mieszając, wlać do wywaru i zagotować. Doprawić do smaku tartym chrzanem, solą, pieprzem oraz przyprawami Kucharek. Ugotowane na twardo, obrane jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Podawać z grzankami czosnkowymi lub ciemnym pieczywem.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

10 osób

Zapiekanka mielona

Kurczak chrupiący