w , , ,

Zupa pomidorowa z ostrym żółtym serem

Składniki:

  • przecier ze świeżych pomidorów (3,5 szklanek)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • bulion drobiowy (2 szklanek)
  • maggi (według uznania)
  • ser żółty – ostry (200 gramów)
  • listki bazylii (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Gęsty przecier wlać do rondla. Złocistą zasmażkę zrobić z masła i mąki, rozprowadzić ją zimnym bulionem, mieszając przelać do garnka z przecierem i gotować 10 minut. Zupę doprawić maggi, mieszając, wsypać starty ser. Zdjąć z ognia. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub a grzankami z bułki. Udekorowana listkami bazylii lub natki pietruszki.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

6 osób

Babki z kremem

Serowy deser z jeżynami